ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 15/12 12Μ., ΠΛ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ

afisa.jpg

Λίγα λόγια με αφορμή τη δολοφονία στη Ρόδο

Στις 28 Νοεμβρίου, βρίσκεται νεκρή η 21χρονη Ελένη Τ. σε παραλία της Ρόδου. Έπειτα από το βιασμό και την κακοποίησή της, οι δολοφόνοι της, την δένουν και την πετούν ημιθανή στη θάλασσα, απ’ όπου και ανασύρεται νεκρή.

Η υπόθεση αυτή δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός. Ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο έντασης της έμφυλης βίας και του σεξισμού. Δηλαδή, όλων εκείνων των αντιλήψεων, οι οποίες υποβιβάζουν τη γυναίκα σε αντικείμενο προς χρήση, με το βιασμό, να αποτελεί την αγριότερη έκφραση κυριαρχίας του άντρα πάνω στη γυναίκα.

Αντιλήψεις, που δεν παράγονται αυθόρμητα από αυτούς που ανήκουν στον πάτο της κοινωνικής και ταξικής πυραμίδας, αλλά αντίθετα, καλλιεργούνται και διαχέονται, από αυτούς που ανήκουν στα ανώτερα στρώματα αυτού του κόσμου. Δηλαδή, από την κυριαρχία, αποτελώντας προϊόντα της οργανωμένης επιχείρησης εκφασισμού της κοινωνίας. Μια επιχείρηση, που έχει ως αποτέλεσμα, την αφύπνιση των πιο συντηρητικών κοινωνικών αντανακλαστικών, όπως συνέβη με τη δολοφονία και το λιντσάρισμα του οροθετικού, ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Ζακ/Zackie Oh, καθώς και με τη δολοφονία του εργάτη γης Petrit Zifle από φασίστα, στην Κέρκυρα.

Βασική αρχή του καπιταλιστικού συστήματος, είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι ιεραρχικά δομημένες σχέσεις που παράγει αυτή η βασική αρχή ανισότητας και ανελευθερίας, διαχωρίζουν τις κοινωνίες με βάση την ταξική θέση, την εθνική καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, τη σεξουαλικότητα, το φύλο. Η πατριαρχία αποτελεί θεμέλιο λίθο του κόσµου της εξουσίας και βασικό στοιχείο κοινωνικής αναπαραγωγής του. Όπως και κάθε μορφή εξουσίας, υπάρχει, καλλιεργείται και επιβάλλεται σε κάθε επίπεδο της καπιταλιστικής οργάνωσης της ζωής. Και με αυτόν τον τρόπο, η κυριαρχία επιχειρεί να κατακερματίσει το σώμα των καταπιεσμένων, ώστε αυτό, να σταθεί αδύναμο να της αντιπαρατεθεί.

Η επίθεση στη θηλυκότητα των γυναικών, αποτελεί μια προσπάθεια υπενθύμισης της γυναικείας τους φύσης, ως κάτι που τις διαχωρίζει από τους άντρες. Κάτι, βάσει του οποίου μπορούν να καταπιεστούν και να βασα-νιστούν περαιτέρω. Η έμφυλη καταπίεση, δεν είναι διαχωρισμένη από το σύνολο των υπόλοιπων μορφών κατα-πίεσης, που απορρέουν από τη δομή και τη λειτουργία του κυρίαρχου συστήματος.

Στην εποχή της απογείωσης της επίθεσης του κράτους και των αφεντικών, οι βασικοί πυλώνες συγκρότησης του κόσμου της εξουσίας, επιχειρούν να μεταφέρουν τη σήψη του κρατικού, καπιταλιστικού και πατριαρχικού τρόπου οργάνωσης στην κοινωνία. Όσο βαθαίνει η κρίση, η επίθεση που δεχόμαστε σε όλα τα πεδία εντείνεται. Μαζί της, εντείνονται και οι σύγχρονες εκδηλώσεις της πατριαρχίας, όπως η έξαρση της έμφυλης βίας.

Τα συνεχώς αυξανόμενα παραδείγματα είναι σαφή. Πηγαίνοντας μερικά χρόνια πίσω, στο 2012, με την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, σε μια περίοδο μηδενικής ανοχής για το κράτος και εξόντωσης όποιου περισσεύει, φτάνοντας στην καταδίκη της 22χρονης γυναίκας στην Κόρινθο που υπερασπίστηκε τον εαυτό της απέναντι στο βιαστή της, στις αθωώσεις δουλεμπόρων και βιαστών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, στο θάνατο των 3 μεταναστριών στα σύνορα του Έβρου και στην πρόσφατη καταδίκη της καθαρίστριας από το Βόλο, θα δούμε πως μεσολαβούν χιλιάδες καθημερινά παραδείγματα, θεσμικής ή μη, βίας κατά των γυναικών σε διάφορα πεδία. Οι δεκάδες βιασμοί, οι εξευτελισμοί και η περαιτέρω επίθεση σε γυναίκες αγωνίστριες σε κατασταλτικές επιχειρήσεις, οι ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των γυναικών, οι απολύσεις εγκύων, το δουλεμπόριο και η καταναγκαστική πορνεία (trafficking), είναι μόνο κάποια από αυτά, όπως αποκρυσταλλώνονται στον σύγχρονο κόσμο.

Για εμάς, ο αγώνας των γυναικών για την απελευθέρωσή τους από τα δεσµά της πατριαρχίας, αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι του αγώνα για το γκρέμισµα της κρατικής και καπιταλιστικής επιβολής. Αναγνωρίζοντας, πως η ελευθερία ούτε χαρίζεται, ούτε παραχωρείται, αλλά κατακτιέται μέσα από τους ίδιους τους αγώνες, επιλέγουμε να οργανωθούμε και να συλλογικοποιηθούμε -ως γυναίκες και ως αναρχικές- και να αγωνιστούμε όλες μαζί, με τους εργάτες, τους ανέργους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, να ενώσουμε τις φωνές και τη δράση μας απέναντι στους καθημερινούς μας δυνάστες, σε όλο τον κόσμο, με όραμα μια κοινωνία ισότητας, αξιοπρέπειας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. Γιατί, η εξάλειψη της έμφυλης βίας, περνάει μέσα από την εξάλειψη του σάπιου κόσμου της πατριαρχίας, του κράτους και του κεφαλαίου και την οικοδόμηση αυτού της γυναικείας χειραφέτησης, της κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης και της αναρχίας.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ, ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ
ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία
enantiastinpatriarxia@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s