Φιλμογραφία

  • Οι Αδάμαστες, μια ιστορία για τις Mujeres Libres

    Τον Δεκέμβρη του 2018 υποτιτλίστηκε από την πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία το ντοκιμαντέρ «Οι αδάμαστες» στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Οι ελεύθερες γυναίκες στην Ισπανική Επανάσταση» που πραγματοποιήθηκε το 2018 στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω, στην Πάτρα. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια παραγωγή της κινηματογραφικής κολεκτίβας Zerikusia και της CGT και αναφέρεται στις αναρχικές γυναίκες που αγωνίστηκαν στην Ισπανική Επανάσταση στις τάξεις της CNT και της FAI, ίδρυσαν και συμμετείχαν στη γυναικεία οργάνωση «Mujeres Libres».

Περισσότερα για το ντοκιμαντέρ εδώ.

  • «Αυτές, οι άλλες, οι αληθινές… ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ» (Ellas, las otras, las de deveras… LAS MUJERES ZAPATISTAS) 

αναδημοσίευση από: https://www.aftoleksi.gr/2021/03/13/aytes-oi-alles-oi-alithines-oi-gynaikes-zapatistas-ntokimanter/?fbclid=IwAR2UGvQTiWsbpTraRrNQDac467PVEiK4H8Ooe5ggPTuNefbpJpHdWipY99c

Κρατούν το μέλλον στα χέρια τους τώρα, στο παρόν. Και το ξέρουν. Το πλάθουν, όπως πλάθουν τον πηλό ενός αγγείου, με όλες τις δυσκολίες που έχει το υλικό. «Είμαστε εδώ και εδώ θα συνεχίσουμε», λένε. «Εμείς αξίζουμε, και ας έλεγαν ότι είμαστε άχρηστες. Είμαστε εδώ». Είναι σίγουρες ότι, ναι, αξίζουν και για τις αλλαγές που πραγματοποιούν σήμερα, για να κληροδοτήσουν ένα αύριο δίκαιο και αξιοπρεπές για τα παιδιά, για τις νέες και τους νέους. Αυτή η δουλειά είναι αφιερωμένη στις γυναίκες τσολ, σόκε, τοχολαμπάλ, τσοτσίλ, μαμ και τλελτάλ, που με αυτοπεποίθηση άλλαξαν την ιστορία των ιθαγενών γυναικών και του κόσμου.

Ομάδα Imagen Mx – Ενημέρωση, Εικόνα και Έρευνα, Μεξικό
Μετάφραση – υποτιτλισμός: Αυτοοργανωμένη Ελευθεριακή Συνέλευση Paliacate Zapatista, Ελευθεριακό Εργαστήρι Κινηματικών Υποδομών.

  • Libertarias

Η ιστορία των «από τα κάτω», η ιστορία των επαναστάσεων και των κοινωνικών εξεγέρσεων αφορά εξίσου και τις γυναίκες. Αυτές που επέλεξαν τον αγώνα κινούμενες από την ανάγκη για την ελευθερία, οπλισμένες με την οργή τους ενάντια στους καταπιεστές. Η ταινία αυτή («Ελευθεριακές» μεταφράζεται στα ελληνικά επακριβώς) που προβάλλεται κατά καιρούς σε διάφορες καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενα πάρκα, είναι μία σπάνια ταινία παραγωγής 1996 που δεν βρίσκεται στα ελληνικά βιντεοκλάμπ και παρουσιάζει τη δράση των γυναικών στις γραμμές των αναρχικών κατά τον Ισπανικό εμφύλιο.

  • Εφ’ όρου ζωής (De toda la vida)

To De toda la vida (Εφ’ όρου ζωής) (Lisa Berger & Carol Mazer, 1986) είναι ένα ντοκιμαντέρ πάνω στην οργάνωση Mujeres Libres (Ελεύθερες Γυναίκες), το οποίο διηγείται, μέσω συνεντεύξεων, τη συμμετοχή τους στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και τον καθημερινό τους αγώνα ως αναρχικές και ως γυναίκες, στον πόλεμο και την Επανάσταση. Οι πρωταγωνίστριες μιλούν για το πώς αναμείχθηκαν στον πόλεμο, για τις σχέσεις τους με άλλες αναρχικές οργανώσεις και για τη ζωή τους μετά τον πόλεμο και το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Οι Mujeres Libres αποτελούν ακόμη ένα υπόδειγμα επαναστατικού φεμινισμού.

  • Emma Goldman

Ένα βίντεο 3′ από την διάσημη αναρχική Emma Goldman, το οποίο προέρχεται από το ντοκιμαντερ «Anarchism in America» (1983), παραγωγής Pacific Street Films.

  • Emma Goldman, An Exceedingly Dangerous Woman

Το 2004 προβλήθηκε στην αμερικανική τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ 90 λεπτών για τη ζωή και τη δράση της Goldman. Η παραγωγή του έγινε από την εταιρεία: «Nebraska ETV Network for American Experience» και ο σκηνοθέτης ήταν ο Mel Bucklin. Σε αυτό το ιδιαίτερα καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ, εμφανίζονται διάφοροι αμερικάνοι καθηγητές πολιτικής ιστορίας που αναλύουν εν συντομία διάφορες πτυχές της ζωής και της φιλοσοφίας της Goldman. Το σενάριο γράφτηκε από τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, ο οποίος βασίστηκε στη βιβλιογραφία της Goldman, στην αυτοβιογραφία της, στις βιογραφίες του Drinnon και της Wexler, καθώς και σε κείμενα πολλών άλλων γνωστών αμερικανών αναρχικών.

  • Land and freedom / Γη και ελευθερία 

Μια νεαρή κοπέλα, με αφορμή το θάνατο του κομμουνιστή παππού της (Ian Hart), ψάχνει στα πράγματά του και ανακαλύπτει ότι το 1936 είχε πάει να πολεμήσει στην Ισπανία κατά του Φράνκο. Μέσα λοιπόν από τα προσωπικά του πράγματα, φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων ξετυλίγεται η ιστορία του νεαρού κομμουνιστή άνεργου.

  • Μαύρη Αφροδίτη

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας από τη Νότια Αφρική, της Σάαρτζι, η οποία παγιδεύτηκε από έναν τυχοδιώκτη, τον Σέζαρ, και κατέληξε να περιφέρεται από το αφεντικό της ως έκθεμα στην Ευρώπη του 19ου αιώνα, λόγω των διαφορετικών σωματικών αναλογιών της.

  • Louise Michel – La Rebelle

Το La Rebelle αποτελεί τη βιογραφική ταινία της Λουίζ Μισέλ, γυναίκας επαναστάτριας που συμμετείχε στην Παρισινή Κομμούνα. Βγήκε το 2009 και αναφέρεται στη ζωή της Λουίζ από τη στιγμή της καταδίκης της και της εξορίας της στην Ωκεανία ως την επιστροφή της στη διδασκαλία όταν έγινε η γενική αμνηστία. Επικεντρώνεται στη σχέση που αναπτύσσει με τους συντρόφους της στη διάρκεια του εγκλεισμού της και στη σχέση με τους ιθαγενείς και τη συμμετοχή της στην αντίστασή τους στην αποικιακή Γαλλία. Η μετάφραση και ο υποτιτλισμός έγινε από την Κατάληψη Σινιάλο τον Μάη του 2014, όπου και προβλήθηκε στο πλαίσιο των γενεθλίων για τα 4 χρόνια της κατάληψης.

  • Hedwig and the Angry Inch

Η Hedwig ήταν άνδρας και ονομαζόταν Hansel, ζούσε στο ανατολικό Βερολίνο, όπου γεννήθηκε. Ερωτεύτηκε έναν Αμερικάνο και έκανε αλλαγή φύλου ώστε να τον παντρευτεί και να πάει να ζήσει στη Δύση. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Μετά από χρόνια, η Hedwig είναι τραγουδίστρια σε ένα ροκ συγκρότημα και κάνει περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Οι ημερομηνίες των συναυλιών της συμπίπτουν με αυτές του ροκ σταρ Tommy Gnosis, που κάποτε ήταν ερωτευμένος με τη Hedwig… αλλά αργότερα την άφησε παίρνοντας όλα τα τραγούδια της.

  • Το λουλούδι της ερήμου

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Σομαλία της Αφρικής, η Γουόρις Ντίρι βίωσε καταστάσεις που οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών της δύσης δεν μπορούν να συλλάβουν λόγω της απόστασης και της απουσίας της ενημέρωσης. Η αυτοβιογραφία της προσπαθεί να καταδείξει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, τους περιορισμούς που υφίσταται και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης. Η ίδια κατόρθωσε να διαφύγει, χαράζοντας την δική της πορεία. Ύστερα από πολλές δυσκολίες, έγινε μοντέλο και ακτιβίστρια των δικαιωμάτων της γυναίκας, διετέλεσε πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο και αγωνίστηκε για την κατάργηση της κλειτοριδεκτομής που εφαρμόζεται ακόμη σε χώρες της Αφρικής και σε άλλες χώρης του πλανήτη όπου η επέμβαση αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης.

  • Mustang

Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σε ένα απομονωμένο χωριό της Τουρκίας πέντε αδελφές γυρνώντας από το σχολείο, σταματούν για να παίξουν στη θάλασσα με τους συμμαθητές τους. Τα αθώα παιχνίδια τους κρίνονται ανάρμοστα και σκανδαλώδη από τους ενήλικους και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σταδιακά σε φυλακή, οι δουλειές του σπιτιού και τα μαθήματα μαγειρικής αντικαθιστούν το σχολείο και οι γάμοι των κοριτσιών κανονίζονται ο ένας μετά τον άλλο.

  • Pride

Το 1984 ξέσπασε στη Νότια Ουαλία, η απεργία των ανθρακωρύχων ενάντια στα σκληρά μέτρα που είχε λάβει εναντίον τους η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ. Μια ομάδα Λονδρέζων ακτιβιστών που απαρτίζεται από ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες προσπάθησε τότε να συγκεντρώσει χρήματα για να υποστηρίξει τους ανθρακωρύχους και τις οικογένειές τους.

Το Pride έρχεται έτσι αθόρυβα να αποτελέσει όχι μόνο από τις εκπλήξεις της φετινής χρονιάς (ίσως την δούμε στις καλύτερες του 2015), αλλά γενικότερα των τελευταίων χρόνων. Είναι πραγματικά τόσο απλό για κάνεις μια πολύ καλή ταινία, που η συγκεκριμένη βάζει τα γυαλιά σε αρκετές πολυδιαφημισμένες.

  • Cairo678

Ενώ η Φάιζα, μια συντηρητική μητέρα δύο παιδιών, προσπαθεί να βρει το δίκιο της, στην άλλη πλευρά της πόλης, η Σέμπα, πλούσια σχεδιάστρια κοσμημάτων, η ίδια θύμα άγριας επίθεσης ομάδας νέων ανδρών, δίνει διαλέξεις σε γυναίκες για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, προσπαθώντας να τις πείσει να μιλήσουν για το πρόβλημά τους. Παράλληλα, η Νέλλη, ερασιτέχνης κωμικός, είναι η πρώτη γυναίκα στην Αίγυπτο που θα κινηθεί δικαστικά για τη βίαιη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε. Μία από τις γυναίκες θα αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, και όταν οι άντρες επιχειρούν να την παρενοχλήσουν μέσα στο λεωφορείο, αυτή τους τραυματίζει με μαχαίρι στα σεξουαλικά τους όργανα. Αυτή της η ενέργεια την ενώνει με τις άλλες δύο πρωταγωνίστριες.

  • Ερείπια (Ruins) – Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης

To ντοκιμαντέρ RUINS που εξιστορεί τη συγκλονιστική υπόθεση ποινικοποίησης του HIV στην Ελλάδα. Η εξιστόρηση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

  • Sex Slaves
    Δουλεία.
    Ένα απ’τα θαύματα του δυτικού «πολιτισμού». Ακόμα πιο θαυμαστός ο τρόπος με τον οποίο «καταργήθηκε», εφόσον εμποτίστηκε στην καθημερινότητά μας. Η σύγχρονη δουλεία μεταφράζεται πλέον ως η εξημέρωση του ανθρώπου σε ένα σύστημα που εγκληματεί νόμιμα επάνω του. Μια τέτοια μορφή σκλαβιάς είναι δυσδιάκριτη αφού ασκείται κατά κύριο λόγο στον νου, αφοπλίζοντας την συνείδησή του.
    Υπάρχουν όμως και σύγχρονες μορφές δουλείας που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις κοινές και «ξεπερασμένες» όπως θα θέλαμε να νομίζουμε. Το sex trafficking είναι η εμπορία ανθρώπων, κατά κύριο λόγω γυναικών, που πωλούνται υπό καθεστώς αιχμαλωσίας σε μαστροπούς. Σκοπός δεν είναι άλλος απ’την σεξουαλική εκτόνωση των πελατών σε σκλάβες, οι οποίες υπόκεινται καθημερινά σε αλλεπάλληλους βιασμούς.
    Στο ντοκυμαντέρ «Sex Slaves» της σειράς Frontline, θα παρακολουθήσετε τον κόσμο του trafficking εκ των έσω, ακολουθώντας τον Viorel. Ο Viorel αναζητά την έγκυο σύζυγό του, η οποία απήχθη από σωματέμπορους στην Τουρκία και πουλήθηκε για 1000 δολάρια. Θα διεισδύσει στον υπόκοσμο, με κρυφές κάμερες και μικρόφωνα όπου θα καταγράψει ότι πληροφορία ίσως τον οδηγήσει στην αιχμάλωτη πλέον Katia, πριν χαθεί δια παντός στον λαβύρινθο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

  • Κατασκευάζοντας τα σύνορα (Performing the border)

Ένα τηλεοπτικό δοκίμιο, που εξελίσσεται στη πόλη Ciudad Juarez στα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ, όπου Αμερικάνικες πολυεθνικές εταιρίες συναρμολογούν ηλεκτρονικό και ψηφιακό εξοπλισμό, ακριβώς απέναντι από το Ελ Πάσο του Τέξας. Αυτό το επινοητικό και πειραματικό βίντεο, διερευνά τον αυξανόμενο εκθηλυσμό της παγκόσμιας οικονομίας και τον αντίκτυπο του στις Μεξικανές, που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Κοιτώντας τα σύνορα τόσο σαν νοητό όσο και σαν εμπράγματο χώρο, το βίντεο εξερευνά τη σεξουαλικοποίηση της παραμεθόριας περιοχής μέσω του καταμερισμού της εργασίας, της πορνείας, της βιομηχανίας της διασκέδασης, και της σεξουαλικής βίας στη δημόσια σφαίρα.
Οι ειλικρινείς συνεντεύξεις με μεξικάνες εργαζόμενες στα εργοστάσια και στη βιομηχανία του σεξ, καθώς επίσης με ακτιβιστές και δημοσιογράφους, συνδυάζονται με αφηγούμενη ανάλυση, κείμενο επί της οθόνης, σκηνές και ήχους που καταγράφηκαν στην περιοχή, και άλλο υλικό που βρέθηκε για να δώσει μια όψη από τα μέσα για τις συνθήκες που επικρατούν στη χαμηλόμισθη, για τις εργαζόμενες, βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας.

  • Η οργάνωση και η συμμετοχή των γυναικών στην Ισπανική Επανάσταση

Παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης: «“Η οργάνωση και η συμμετοχή των γυναικών στην Ισπανική Επανάσταση” του κύκλου εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την Ισπανική Επανάσταση που πραγματοποιήθηκε από την αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος», μέλος της Α.Π.Ο., στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω τον Σεπτέμβρη του 2016.

  • Jiyan’s Story

Η ταινία ακολουθεί τις γυναίκες στα περισσότερα πεδία των μαχών τους, στο βουνό ή στην ανταλλαγή πυροβολισμών, στο σχολείο, στο σπίτι, στην πολιτική, στην καθημερινότητα.

Τώρα που ο τουρκικός στρατός με προμετωπίδα τους τζιχαντιστές κατέλαβε το Αφρίν, θυμίζοντας στην ανθρωπότητα πως η μάχη των Κούρδων και των γυναικών όχι απλά δεν τελείωσε αλλά κινδυνεύει ίσως περισσότερο από ποτέ, η ταινία, ξαναθέτει το ζήτημα από όλες τις πλευρές, έτσι πολύπλευρα όπως το θέτουν οι γυναίκες και όπως θα έπρεπε να το βλέπουμε όλοι μας.

  • Paulina (2015) 

Παρά τις αντιρρήσεις του ανωτάτου δικαστικού πατέρα της, η Παουλίνα εγκαταλείπει μια πολλά υποσχόμενη καριέρα μεγαλοδικηγόρου και αποφασίζει να δουλέψει ως δασκάλα στην επαρχία.

  • Η πέτρα της υπομονής

Σύμφωνα με έναν περσικό μύθο, υπάρχει μια μαγική πέτρα που αν της διηγηθείς όλα σου τα βάσανα και τα μυστικά, τους φόβους σου αλλά και τις μύχιες σκέψεις σου, κάποια στιγμή θα εκραγεί και θα σε λυτρώσει. Ενώ ο πόλεμος βρίσκεται έξω από το σπίτι της, μια νεαρή γυναίκα προσπαθεί να επιβιώσει και να σώσει τα παιδιά της αλλά και τον άντρα της που είναι σε κώμα και δεν μπορεί να μετακινηθεί. Όταν τον επισκέπτεται με κίνδυνο της ζωής της, του μιλά για τη σχέση τους, τα όνειρά της, τα θέλω της, τον φόβο και τον έρωτα, και του εκμυστηρεύεται το μεγάλο μυστικό της, με την αποκαλυπτική εξομολόγησή της να κρύβει μέσα της –και αυτή είναι η μεγάλη δύναμη της ταινίας– τις αλήθειες γυναικών από κάθε γωνιά της γης.

  • ΠΟΛΥ ΞΕΝΗ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ (2017)

Ψυχοκόρη πλούσιας ελληνικής οικογενείας στην Πόλη γίνεται η μοναδική κληρονόμος της μετά τον θάνατο του πατέρα αφέντη. Θα συγκρουστεί με τις κοινωνικές (και ταξικές) συμβάσεις της εποχής, όταν αρχίζει να φλερτάρει με έναν Τούρκο «του δρόμου».

  • ΛΑΣ ΣΑΝΤΙΝΙΣΤΑΣ

Nτοκιμαντέρ LAS SANDINISTAS, σχετικά με τις γυναίκες μαχήτριες του FSLN στη Νικαράγουα.

  • Ψωμί και τριαντάφυλλα

Μια Μεξικάνα λαθρομετανάστρια, που δουλεύει ως καθαρίστρια, γνωρίζεται μ’ ένα συνδικαλιστή και κατεβαίνει σε διεκδικητικούς αγώνες μαζί με συναδέλφους της, κάτι που τη φέρνει σε αντιπαράθεση με τη μεγαλύτερη αδελφή της.

  • Τα κορίτσια της βροχής

«Τα κορίτσια της βροχής» είναι οι γυναίκες που συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της χούντας και εξομολογούνται στην κάμερα τις αληθινές ιστορίες τους. Το κύκνειο άσμα της Αλίντας Δημητρίου, κινηματογραφίστριας που υπηρέτησε το πολιτικό ντοκιμαντέρ, ολοκληρώνει την τριλογία για τις γυναίκες στους πολιτικούς αγώνες στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.